19 Haziran 2015 Cuma

Arduino - Android Arayüzünden Bluetooth ile Veri Okuma

2 aylık bir aranın ardından tekrardan merhaba :).

Bu yazımda, MIT App Inventor 2 aracılığı ile oluşturduğum android programdan bahsedeceğim. Aslında programı ben oluşturmadım,internet üzerinden araştırırken buldum, görünümünde bir kaç değişiklik yaptım göze daha hoş gelmesi için.

Android programımız ,arduino ile herhangi bir sensörden ölçtüğümüz değeri HC-06 bluetooth modülüne bağlanarak görmemizi sağlıyor. Bu modül ile ilgili daha önceki uygulamamız ve yazılım için buraya tıklayınız.

Arduino yazılımınızı oluştururken, android bağlantısı için ayrıca bir kod yazmanıza gerek yok. Sadece HC-06 Bluetooth modülünüzü Arduino'ya bağlamanız ve görmek istediğiniz sensör ya da herhangi değeri, Arduino IDE'deki "Serial Monitör" de görmek ister gibi yazmanız yeterli. 
Bunun için bildiğiniz üzere "Serial.println();" komutunu kullanıyoruz.


ÖNEMLİ !!! 
Arduino yazılımını oluştururken okunan verinin ekranda gösterilme sıklığını yüksek tutmanız( 1000 ms ve fazlası) ya da okunan değeri integer olarak gösterirseniz sıkıntı yaşamazsınız. Diğer türlü bazı okuma sıkıntıları oluşabiliyor android programda.


LM35 ile sıcaklık ölçümü yaptım, %100 olmasa bile başarılı.

APP Inventor komutları;



Proje dosyalarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.Hem App Inventor 2 'de kendinize göre düzenlemeniz için .aia uzantılı proje dosyasını, hem de telefonunuza kendi hazırlamış olduğum programı direkt yükleyip kullanmanız için  .apk uzantılı andorid programı da attım.

https://drive.google.com/file/d/0B7Iv2kkg1He_SnB1WHpJckswQUk/view?usp=sharing

14 yorum:

  1. arduınoya nasıl bir kod yazacağız? arduınodaki a0 pinindeki nem sensorü bilgisini okumak istiyorum nasıl okuyacağım?anlatabilir misiniz? Arduınoya nasıl yazarak okuyabiliriz?

    YanıtlaSil
  2. ve okuduğım bilginin mıt app de gözükmesini belirlediğim değerden büyük ise motor çalışmssını istiyorum.yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  3. kardeşim linki güncelleme şansın varmı dosyalar hiç bir şekilde açılmıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben açabiliyorum dosyaları. İsterseniz mail gönderin bana direkt göndereyim size dosyaları.

      Sil
  4. app inventor kısımı zaten nette her yerde mevcut,Asıl anlatman gereken Arduino da nasıl bluetooth'a byte gönderilir yani sıcaklık degerini nasıl iletişim portundan tel'e gönderirsin kısımını es geçmişsin.Ya sende o kısımında eksiksin yada unutmuşsun dicem ama konu başlıgı zaten tam da anlattgım şey yani

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. HC-06 veya HC-07 Bluetooth modülünü kullanan kişinin RS-232 mantığını da biliyor olması gerektiğini düşünüyorum.
      Zaten yazının başında App Inv. kısmını internetten bulduğumu sadece düzenleme yaptığımı belirttim.

      Sil
  5. pic ve ardiuno ile ilgili Bluetooth lu çalışmalara buradan ulaşabilirsiniz
    https://www.youtube.com/watch?v=Uc4r6F_jF3w
    https://www.youtube.com/watch?v=BM-slx4Fr9s

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Güzel çalışma için teşekkür ederim. Bende buna benzer bir çalışma yapmak istiyorum fakat siz burada sadece ortam sıcaklığını almışsınız. Ben 2 veri alıp bunları birbirinden ayırt edip mobil uygulamada 2 ayrı yerde görüntülemek istiyorum. MİT bu konuda benim işime yarar mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiki bunu mit app inventor ile yapabilirsiniz benzer mantıkla

      Sil
    2. Acaba bu konuyla ilgili yardımcı olabilecek bir kaynak önerebilir misiniz ?

      Sil
    3. bende tam olarak dediğiniz işi yapmak istiyorum fakat kaynak bulamadım hem sıcaklık hem kalan şarjı iki ayrı yere yazdırmak istiyorum. bulabildiyseniz yardımcı olur musunuz?

      Sil
  8. arkadaslar bende bu projeyi yapacagım ardıuno ile sıcaklık ölçme yaptım ekranda sıcaklıgı ölçüyü ama bluetooh ile android üzerinde görülecek telefonda da sıcaklık yazacak bunu nasıl yapabilirim fikri olan var mı

    YanıtlaSil
  9. 2 veri alıp bunları birbirinden ayırt edip mobil uygulamada 2 ayrı yerde görüntülemek istiyorum.

    YanıtlaSil